Noutăți

Atelier de lucru dedicat mecanismelor financiare de sustinere a politicilor climatice in diferite sectoare economice

Evenimente

In data de 16 septembrie 2015, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor a organizat un workshop dedicat mecanismelor financiare de sustinere a politicilor climatice in diferite sectoare economice, in special prin utilizarea sumelor obtinute de statul roman din licitarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera (GES).

Veniturile din certificatele de emisii GES ce au revenit statului roman s-au cifrat, in anul 2014, la aproximativ 90 de milioane de euro. Dupa cum se stie, cea mai mare parte a acestor venituri trebuie utilizate pentru proiecte relevante climatic, indiferent de sectorul economic. Legislatia in vigoare, desi articulata in punctele esentiale, necesita imbunatatiri pentru a creste eficienta si trasabilitatea utilizarii acestor bani. Ea trebuie sa sprijine proiecte care sa optimizeze beneficiile climatice si pe cele financiare, inclusiv prin cresterea interesului si a implicarii partenerilor interesati.

Workshopul a analizat cum pot fi prioritizate optiunile de finantare pentru diverse sectoare si masuri, dar si ce aspecte legislative si institutionale trebuie inca rezolvate, corectate sau completate.