Noutăți

Atelier de lucru: modelarea economică pentru sectorul apă

Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor a transmis invitatii la sesiunea de instruire privind modelarea economica pentru sectorul apa. Instruirea s-a desfasurat in cadrul proiectului OPERA-CLIMA, „Operationalizarea Strategiei nationale privind schimbarile climatice si dezvoltarea componentei climatice a Programelor Operationale 2014-2020”), derulat de MMAP cu asistenta tehnica a Bancii Mondiale si finantat din Programul Operational Asistenta Tehnica 2007 – 2013.

O componenta importanta a proiectului vizeaza dezvoltarea unui model de impact micro- si macro-economic, pentru politici climatice si de crestere verde, perspectiva 2020-2030-2050. Modelarea macroeconomica este completata de modelarile de impact la nivelul a sase sectoare (energie, urban, transport, silvicultura, agricultura, ape).

Pe parcursul celor doua zile, sesiunea de instruire s-a concentrat pe instrumentele si tehnicile aplicabile in sectorul apa pentru analiza optiunilor de crestere economica sustenabila si rezilienta climatic, pentru Romania. Obiectivele sesiunii de instruire au fost:

  • prezentarea principiilor de planificare ale bazinelor hidrografice;
  • utilizarea instrumentelor pentru analiza scurgerilor de suprafata;
  • utilizarea instrumentelor pentru analiza sistemelor hidrologice.

Fara a se pune un accent special pe componenta de modelare a culturilor, in cadrul sesiunii de instruire va fi prezentat participantilor instrumentul AquaCrop, expertii Bancii Mondiale oferind totodata tutoriale si materiale necesare pentru auto-predare.

Pe parcursul celor doua zile de instruire au fost sustinute prezentari in power point, demonstratii de aplicatii software, iar participanti au avut posibilitatea de a utiliza direct instrumentele informatice.