Noutăți

Conferinta: ”Operationalizarea strategiei nationale privind schimbarile climatice si dezvoltarea componentei climatice a Programelor Operationale 2014-2020 (OPERA-CLIMA)”

Evenimente

Miercuri, 28 ianuarie 2015, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor a organizat unul dintre evenimentele importante ale proiectului OPERA-CLIMA, derulat impreuna cu Banca Mondiala: conferinta dedicata pregatirii strategiei operationale a Romaniei si planului national de actiune privind schimbarile climatice.

Strategia operationalizata si planul de actiune climatic reprezinta doua obiective cheie ale proiectului ”Operationalizarea strategiei nationale privind schimbarile climatice si dezvoltarea componentei climatice a Programelor Operationale 2014-2020 (OPERA-CLIMA)”.

Modelarea macroeconomica de impact, dar si rapoartele de evaluare vizind absorbtia noilor fonduri UE 2014-2020, pentru proiecte relevante climatic, sunt doua instrumente ce sustin consistent strategia si planul. Prin contributia a peste 20 de experti ai Bancii Mondiale, acest model macroeconomic si rapoartele amintite aduc deja informatii substantiale in pregatirea strategiei operationale si a planului de actiune climatic ale Romaniei. Ele au facut obiectul discutiei in cadrul conferintei.

Mai mult, conferinta din 28 ianuarie a mizat, alaturi de reprezentantii Bancii Mondiale, pe participarea unor experti climatici din Franta, Marea Britanie, dar si din  cel mai important organism stiintific global privind schimbarile climatice (Intergovernmental Panel on Climate Change).

Prezenta acestor personalitati la conferinta de la Bucuresti a oferit o  excelenta oportunitate pentru a dezbate:  de ce avem nevoie de o strategie si de un plan de actiune climatice? Ce trebuie sa contina? Cum trebuie pregatite si, mai ales, cum trebuie aplicate acestea?